Fjällkor

Fjällkor

2016 köpte vi våra allra första fjällkor till gården. Fjällkor har ett helt underbart kött som anses vara av allra högsta klass. Kockar brukar bli helt lyriska när de får tag i en bit avPorträtt detta kött. Köttet klassas som exceptionellt och vinner över alla andra. Det är verkligen något speciellt med denna svenska lantras. Otrolig smak, extrem marmorering och ett enastående gult fett.

Fjällkon är en gammal svensk ras och fanns i huvudsak i Norrland tidigare. Den kan försörja sig på enklare beten, växer långsamt och blir inte så stor. Troligtvis bidrar den långsamma tillväxten till den höga köttkvaliteten. Hos oss betar de mycket i våra vackra naturbeteshagar med ekar och hjälper till att öka den biologiska mångfalden.

Fjällkon är en utrotningshotad djurras och finns numera bara i några tusen exemplar i landet.

Våra kor får en riktigt lång härlig betessäsong här på Rocklösa, då de har tillgång till olika gräsarter, många sorters örter och löv. Även på vintern äter de bara gräs och örter som vi torkat till vinterfoder. Under vintersäsongen har de fri tillgång till foder och bor i lösdrift som gör att de kan gå ut och in precis så som de själva vill. Vi ger aldrig spannmål, soja eller andra tillskott förutom mineraler och salt. Köper du kött av oss kan du vara helt säker på att det är hagmarkskött/naturbeteskött du får.

Ettanskalv

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>